Cultuur

 

Musea

In het dorpje Ljubno is een museum over het varen op de rivier met houten rafts.

Zo werden vroeger de boomstammen vervoerd.

 

 

 

 Dorpen en steden

Ljubliana

De hoofdstad Ljubnliana is een uurtje rijden van het huis. In de hoofdstad zijn veel interessante en leuke bezienswaardigheden te zien. Op de website van Ljubliana is hiervan een verzameling te zien.

Nazarje

In Nazarje (15 min rijden) ligt kasteel Vrbovec, in oude bronnen vaker met de Duitse naam Altenburg aangeduid. Het kasteel ontstond aan de monding van de Dreta in de Savinja. De oudste vermelding van het kasteel dateert uit 1248. Het huidige aanzicht van Vrbovec stamt uit de tijd rond de verbouwingen in 1480. Aanvankelijk was het in bezit van de patriarchen van Aquilea, naderhand van de graven van Celje en aansluitend - tot 1615 - in handen van de Habsburgers. In 1615 werd het kasteel gekocht door het bisdom Ljubljana, die het tot aan de Tweede Wereldoorlog behield. Boven het kasteel Vrbovec ligt het tussen 1600 en 1615 gebouwde Franciscaanse klooster met de kloosterkerk Maria van Nazareth. Kerk en klooster zijn al tussen 1632 en 1661 volledig herbouwd door Franciscanen, die door de Turken uit Bosnië werden verdreven. De nieuwe kerk verving de kort tevoren (1625) gebouwde kapel Onze Lieve Vrouwe van Loreto en deed voortaan dienst als parochiekerk. In 1752 werd een kloosterbibliotheek gesticht, welke in 1996 is gerestaureerd. Het gebouwencomplex doet in 2005 dienst als religieuze studie- en bezinningsplaats; een Franciscaanse gemeenschap heeft er intrek genomen.

 

Gornji Grad

In Gornji Grad (15 min rijden) ligt een van de grootste kerken van het land, namelijk de tussen 1757 en 1763 gebouwde barokke kathedraal van HH. Hermagoras en Fortunatus