Waterval

Slap Rinka waterval.

De Rinka-waterval, gelegen in de vallei Logarska dolina, is de mooiste waterval in de Kamnische Alpen. Met een vrije val van maarliefst 90 m mag Rinka zich tevens de hoogst vrijvallende waterval van het land noemen. De waterval steekt goed af tegen de rood-oranjeachtige achtergrond en is een plaatje om naar te kijken. Op korte afstand van de waterval duikt het water diep de grond in om vervolgens verderop in de vallei weer aan de oppervlakte te gutsen. Vanaf deze bron stroomt het water verder om uiteindelijk als Savinja verder te stromen. De beste locatie om de waterval te bekijken is vanaf de hooggelegen Kamniško sedlo. De meest toegankelijke manier is over de weg die door de vallei loopt. Vanaf de parkeerplaats is het nog goed 15 minuten lopen naar het panoramaplatform ‘Orlovo gnezdo (het Adelaarsnest)’. Het is mogelijk om de waterval het hele jaar door te aanschouwen. In de winter is Rinka een populaire bestemming bij ijswatervalbeklimmers.

 

 

 

 

 

Slap Palenk

De Palenk-waterval is gelegen in de vallei Logarska dolina op slechts 50 m afstand van hotel "Dom v Logarski dolini". Palenk bestaat uit drie gedeeltes met de volgende hoogtes: 28 m + 23 m + 27 m. Dankzij het feit dat Palenk zo toegankelijk is voor bezichtiging, behoort het tot één van de meest bezochte watervallen van Slovenië. Vanuit de vallei loopt een mooi pad naar de waterval, waardoor het een zeer geschikte bestemming is voor gezinnen met kinderen. De beste periode om Palenk te bezichtigen is in de lente als de grote pakken sneeuw voor veel smeltwater zorgen en in de herfst als de omliggende bomen van kleur veranderen. In de winter is Palenk bevroren.

 

 

 

 

 

 

Slap Čedca

De Čedca-waterval was tot mei 2008 het trotse symbool van Jezersko en tevens de hoogste waterval van het land. Door instorting van de bergwand, waar Čedca haar vrije val maakte, werd het uiterlijk volledig veranderd. In een paar minuten tijd werd de hoogte van de waterval gereduceerd van 130 m naar slechts 20 m. De positie van hoogste waterval in Slovenië is nu in handen van Kloma (128 m), gelegen in de Kloma-vallei in de Julische Alpen.

 

 

 

 

(bron: http://www.slovenija.nl/)