Over Slovenie

 Informatie van de ANWB over Slovenie

Wist je dat...
Triglav de hoogste berg van Slovenië is? En dat deze berg het nationale symbool is?

Algemene reisinformatie
Slovenië is verrassend genoeg zeer geschikt voor een wintersportvakantie - van december tot mei of een zonvakantie in de zomer aan de Adriatische kust in het westen. Daarnaast is Slovenië rijk aan cultuur, architectuur (vele kerken en kastelen) en een schitterende, bosrijke natuur. Kortom ook geschikt voor een fietsvakantie of een wandelvakantie.
Wist je dat je kunt buitensporten als kajakken, raften en kanoën floreren. De laatste interessante mogelijkheid is een stedentrip naar de gezellige hoofdstad Ljubjana. Ljubjana is een relatief kleine (hoofd)stad maar biedt een gezellig uitgaansleven, veel historie en festivals.

Hoofdstad Slovenië: Ljubjana
Aantal inwoners Slovenië: ca. 2.000.000
Tijdsverschil: Geen

Voltage: 220 volt

Klimaat
Slovenië heeft een Middellandse-Zeeklimaat in het westen, met mooie zomers (dit komt doordat Slovenië verscholen ligt achter de hoge Alpen). Daarnaast een landklimaat in het oosten met warme, droge zomers en koude winters. Ook heeft Slovenië nog een bergklimaat in het noorden (De Alpen tot 2500 meter hoog).


Klimaat in Slovenië:

Landklimaat, Middellandse Zee
Gem. temperatuur jul/aug/sep 24 °C
Gem. temperatuur jan/feb/mrt -2 °C

Reizen in Slovenië
Overweeg je een vakantie met de auto naar Slovenië, dan kun je rekenen op goede autowegen. Grote steden zijn per trein bereikbaar, bussen brengen je in de kleinste uithoeken van Slovenië. Fietsers in Slovenië moeten verplicht een helm dragen.

Oppervlakte Slovenië: ca. 0.5 keer Nederland
Afstand vanaf Nederland: gem. 990 km
Maximale snelheid: 130 km per uur


Natuur
Slovenië heeft zowel veel naald- als loofbossen. Daarnaast is het land bekend om de vele grotten. In het noordwesten kent Slovenië toppen op bijna 2900 meter. Hier vind je ook fraaie bergmeren. De Alpen gaan richting het oosten langzaam over in het lagere Pohorje-gebergte. Hier kun je prima wandelen. Nog verder naar het zuidoosten is Slovenië veelal vlak met wijngaarden.

Gezondheid
DTP en Hepetitus A vaccinatie wordt aanbevolen.

Inenting: Niet noodzakelijk

Eten en drinken
Qua alcoholische dranken kun je o.a. kiezen uit Sloveense wijn of het populaire bier uit Ljubljana. Qua eten zijn er veel westerse invloeden.

Cultuur
Het Sloveens is een Slavische taal, die lijkt op het Servo-Kroatisch. De meeste Slovenen spreken vaak wel Engels of Duits. Meer dan 80% van de Slovenen is Katholiek. Van voormalig Joegoslavië is Slovenië het meest verwesterd.


Taal: Sloveens

Bol.com handige taalgidsen
Telefooncode: 386

Korte geschiedenis
Sinds 1991 officieel onafhankelijk van Joegoslavië. In 2004 lid geworden van de EU. In 2008 is Slovenie de voorzitter geworden van de EU.

 

Reisadvies
Het reisadvies voor Slovenië is positief. Slovenië staat bekend als een veilig land.Geld
Nationale munt: EuroPaspoort, visum en reisverzekering
Welke reisdocumenten moet u meenemen naar Slovenië?

 

Slovenie eist een geldig paspoort.
Visum: niet verplicht